23 feb 2012

Comparació entre Descartes i Plató

  • Tots dos comparteixen la visió d’innatisme, afirmant que les idees verdaderes ja es troben en el nostres cap al néixer. Descartes sobretot defensa que les idees es troben de forma latent en un començament i que per a que arribin a sortir del nostre cap cal que ens les recordin i que les entenguem. Plató ho lliga amb la idea de la transmigració de l’ànima en un altre cos, de la qual cosa Descartes no en parla: “Mai descobrim, tant sols recordem una cosa que ja sabíem”.

  • Tots dos donen molta importància a les matemàtiques. Per la seva part Plató es basa en la matemàtica pitagòrica, pròpia del seu moment històric, i veu les matemàtiques com a un coneixement perfecte i necessari per arribar al món de les idees. Descartes ho considera una idea innata procedent de Déu, però es basa en una ciència més moderna com la de Newton.

  • Tots dons coincideixen en el dualisme antropològic, dient que cos i ànima són dons conceptes únic e independents. La diferència és que per Plató, el cos no és més que una presó que dificulta la evolució de l’ànima cap a el món de les idees, mentre que per a Descartes és tant sols un concepte independent i busca la forma de connexió entre ànima i cos, per a ell és encara més difícil entendre el funcionament del cos que el de l’ànima.

  • Tots sos són idealistes i donen molta importància a les idees i la recerca de la veritat i la perfecció d’aquestes. Cal remarcar que per a Plató son la idea bàsica de la seva filosofia, mentre que per a Descartes són un dels pilars ( coneixement, veritat, Déu i realitat).

  • Tots dos són a l’hora racionals, considerant que poden arribar a la idea perfecte mitjançant la raó i els coneixement. Per a Plató és la única forma d’arribar al món e les idees.

  • La idea de Déu es pot considerar una semblança o una diferència, ja que per a Plató, Déu es el màxim, la idea del bé, la meta de la seva filosofia. Per a Descartes en canvi, és un ésser infinit i infinitament bo, el qual és la certesa de que el coneixement real i verdader existeix i que no trobem un geni maligne que ens enganyi.
  • No hay comentarios:

    Publicar un comentario